The Glorious

De Burburestraat 4 A

2000 Antwerpen

80 /100

Type keuken:

Klassieke keuken

Chef:

Johan Van Raes

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag
03/237.06.13 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Ik ga met hooggespannen verwachtingen naar The Glorious. Zowat drie jaar geleden was dit immers het eerste restaurant dat ik voor Foodtaster mocht recenseren en ik was meteen van mijn sokken geblazen door het vakmanschap van chef Johan Van Raes. Zou het deze keer opnieuw een culinaire trip worden die mij verbluft achterlaat?

We arriveren op een prachtige zomeravond en kunnen plaatsnemen op het schaduwrijke terras dat naast het eigenlijke restaurant werd ingericht. Als aperitief kies ik voor een glas Manni Nössig / Grüner Veltliner 2016 uit het Eisacktal, het Duitssprekend stukje van Italië, waar de wijngaarden hooggelegen zijn en de hellingen stijl. Deze wijn heeft wat peertjes in de aanzet en voldoende zuren, maar de afdronk is enigszins uitdrogend. Er komen twee aperitiefhapjes op tafel: een vers maatje met gemarineerde sjalot op een bedje van tuinbonen en een mosselsoep met zachte curry. De tuinbonen zijn mooi al dente gegaard, maar misschien had hier een likje vinaigrette bij gemogen om het vette van het maatje te couperen. De soep is heerlijk, zelfs op een warme dag als vandaag, en mooi afgekruid.

Als voorgerecht kies ik voor kortgebakken eendenlever met verse kersen, oude balsamico en kaisoi. In overleg met de sommelier kan ik hier een zoete wijn per glas bij bestellen. Uit het gamma dat mij aangeboden wordt (een drietal wijnen), kies ik voor de Ridgeback / Natural Sweet Viognier 2015 uit Zuid-Afrika. De cuisson van de eendenlever is perfect, de textuur ervan wordt wonderwel verder uitgerold in die van de warm geserveerde kersen. Er komen ook nog wat pleurottes voor in de harmonie waarmee chef Van Raes mij verwent. Ik kan u alleen maar vertellen dat het werkt. Dit is werkelijk “sex on a plate”: eat your heart out, Ben Weyts! De Viognier, speels, frivool en niet te zoet, sluit naadloos aan bij de haast hedonistische stijloefening die Johan hier tentoonspreidt in dit gerecht.

Als hoofdgerecht volgt gegrilde grietbot met Mechelse asperges, lamsoren, handgepelde grijze garnalen en beurre blanc. Hierbij wordt een glas Saint-Romain 2016 van David Moret geserveerd. Deze wijn heeft en intense strogele kleur en een aroma met volop chardonnay-expressie, ondersteund door een subtiele houttoets en een vleugje okkernoot. De smaak biedt een fijnbesnaarde fruitigheid en een lichtjes romige textuur. De ideale match voor mijn grietbot dus, waarvan de cuisson opnieuw uitstekend is. De garnalen zorgen voor een zilte toets, de asperges zijn vingerdik, maar mals als boter en de beurre blanc is zoals die moet zijn: klassiek, somptueus en meesterlijk gemonteerd.

Om af te sluiten serveert men mij joconde van aardbeien en frambozen, Romanoff crème en panacotta van braambessen. Ook dit is weer een schot in de roos! Moeilijk te zeggen wat mij hier het meest van al bekoort. Het onderliggende gebaklaagje met aroma’s van citroen en een vleugje kaneel ? Of het artisanale romige ijs? Ik denk dat het uiteindelijk vooral de harmonie van het geheel is, die aantoont hoe hier over elk gerecht wordt nagedacht. Ik word hier in elk geval supergelukkig van. En ja: mijn hoge verwachtingen zijn weer eens voor de volle honderd procent ingelost, ook dankzij de vakkundige ontvangst en bediening van gastheer en sommelier Steve Joosen! Veel succes voor de nieuwe eigenaar Elly Vandeweyer.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 56/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 24/30 - totaal: 80/100

Prijsindicatie (27-06-2018)

€ 43,00 lunch menu (aantal gangen: 2)
€ 59,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 85,00 diner menu (aantal gangen: 5)
€ 135,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 100,00 à la carte

€ 34,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 35,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Prijs Kwaliteit
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig