‘t Zilte

Hanzestedenplaats 5

2000 Antwerpen

89 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Viki Geunes - gastvrouw Viviane Geunes

Sluitingsdagen:

Zaterdag - zondag - maandagmiddag en feestdagen
03/283.40.40 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Restaurant ’t Zilte ligt op een spectaculaire locatie. Door de ramen kan u van op de negende verdieping van het MAS genieten van een fantastisch panorama met zicht op de haven van Antwerpen en op de hippe vernieuwde wijk rond de oude dokken.

Vicki Geunes, die een verbluffend gastronomisch parcours aflegde van autodidact tot sterrenchef, roert hier op eenzame hoogte in de potten.

We worden ontvangen door een lid van het jonge zaalteam (strak in het pak met als opvallend accent witte sportschoenen) en naar onze tafel begeleid; Leuk gebaar: we krijgen onmiddellijk een glas water aangeboden. Erg welkom want het was een warme zomerdag en de autorit door Bouwwerf Antwerpen was avontuurlijk verlopen. We voelen ons direct op ons gemak. Tijd om te genieten.

Als aperitief kiezen we respectievelijk voor een glas Muros Antigos / Vinho Verde en een Gin/Tonic (Elephant Gin). We krijgen er meteen drie aperitiefhapjes bij: Knolselder en groene curry, een Krokantje met maatje en snijbonen en een Tartelette van boekweit en kippenlever. Vooral die twee laatste weten ons te bekoren. Bij het krokantje is er naast de smaakrijkdom een boeiend spel van texturen tussen het croustillante van het korstje, het vettige van het maatje en het al dente aspect van de beetgare snijbonen. De tartelette van kippenlever is rijk en hartig: comfort food op zijn best. Even later krijgen we ook nog een gerechtje met Scheermes, mousse van tomaat, poederijs van scheermes, wortel en appel. Een boeiende combinatie en bovendien visueel zeer aantrekkelijk gepresenteerd. Dat laatste geldt trouwens voor alles wat we hier al proefden en nog zullen proeven. Bij ’t Zilte eet het oog mee, zoveel is nu al duidelijk!

We opteren voor het driegangenmenu dat toegelicht wordt door iemand van de zaalploeg en kiezen daar het aangepaste wijnarrangement bij. . Als voorgerecht krijgen we Zeebaars met inktvis,leche de tigre, avocado en jalapeño. Niet vermeld op het menu is de rammenas, die heerlijk gemarineerd is en krokant beetgaar. De zeebaars is kraakvers en wordt opgediend in fijne schijfjes, mooi gedresseerd op het bord. Met de jalapeño, de inktvis, de avocado en de leche de tigre er nog bij, plus een garnering met wakatai en lamsoor krijgen we in dit gerecht wel een barokke veelheid van smaken, waarin we een beetje verloren lopen. Voor ons had het iets afgelijnder mogen zijn. De wijn die hierbij geserveerd wordt, houdt wel stand tegenover deze smaakexplosie. Het is een Domaine Saint-Jacques 2015 / Bourgogne Aligoté AOP, die door de sommelier wordt aangekondigd als “volledig gevinifieerd op inox”. Tot onze verbazing blijkt de overigens overheerlijke wijn een subtiele houttoets te vertonen in de neus, die ook een echo krijgt in de smaak. Research thuis op de site van de producent leert ons dat de witte wijnen van het domein voor de helft op vat rijpen alvorens ze geblend worden…

Als hoofdgerecht krijgen we Kalfsvlees met Cévenne-ui, champignons en ansjovis. Er komen twee kroketjes bij en één van de kelners serveert er een heerlijk ingekookte fond bij. Het vlees is heel mals en wordt saignant geserveerd zonder dat er vooraf naar de voorkeurcuisson van de klant wordt geïnformeerd. Het is vooral die fond die het gerecht naar een hoger niveau tilt. Toch missen we smaakgewijs wat vuurwerk: dit blijft als geheel een wat eenvoudig gerecht voor een gastronomisch arrangement.

Er komt een glas Azienda Agricola Le Ragnaie / “Troncone” 2015/ Toscano Rosso IGP bij, een prachtige wijn met een robijnrode kleur, waarin de evolutie begint te ontluiken, wat krieken in het aroma en een heel gepolijste , uitgebalanceerde smaak met volop rijpe griottes en een chocolaty finale.

Als dessert kregen we kersen met pistache, verveine , baumkuchen en suikerwerk van kardemom. De opgelegde kersen zijn complex van smaak en de begeleidende coulis verenigt al wat rijpe zomervruchten kunnen toevoegen. Om het geheel compleet te maken wordt hier een Weingut Gerhard Kracher / Zweigelt Beerenauslese 2017 bij geserveerd, een wijn met een transparante amberrode kleur, een succulent aroma van wijnbergperzik en een heel fijne smaak met opnieuw wijnbergperzik, maar ook een hint van clementines en amandel.

Om het plezier nog wat te rekken, bestellen we nog een koffie na (In mijn geval een “foute” “Belgische” cappuccino – my guilty pleasure. Doen: hij was grandioos!) Ik kan het iedereen aanraden, want voor de prijs van de koffie mag u ook een keuze maken uit de dessertentrolley en wat u daar proeft is gewoon “wicked 2.0”! Hier proeft u voor 200 % het potentieel van de brigade van ’t Zilte! Zalig decadente Baba au Rhum, tot in de kern doordrenkt en druipend op uw bord, vlinderlichte speelse méringue, Javanais om duimen en vingers van af te likken. En dan de citroensorbet met Chartreuse! Het vuurwerk werd duidelijk tot het laatst bewaard! Toch hadden we een beetje het gevoel dat die dimensie, die “je ne sais quoi”, die een gerecht tot een magische ervaring kan maken onderweg bij wijlen soms nét wat ontbrak.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 26/30 - totaal: 89/100

Prijsindicatie (21-08-2018)

€ 68,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 100,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 145,00 diner menu (aantal gangen: 6)
€ 215,00 diner menu (incl. wijnarrangement)


€ 60,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 70,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig
-->