Sel Gris

Zeedijk 314

8301 Duinbergen (Knokke-Heist)

85 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Frederik Deceuninck - gastheer Dieter Ryckebosch

Sluitingsdagen:

Woensdag - Donderdag
050/51.49.37 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

In de zomer is het altijd aangenaam vertoeven aan zee. Restaurant Sel Gris is een gevestigde waarde en met zicht op zee gelegen aan de dijk op de grens van Knokke en Duinbergen is dit pure verwennerij en met een volle bezetting in het restaurant zijn we duidelijk niet de enigen die vakantie met culinair genieten combineren.

Na een hartelijke ontvangst van Dieter Ryckebosch (Gastheer - Sommelier) volgt het aperitief in vlot tempo samen met enkele uitgelezen aperohapjes. Een Filiers gin met een Corndog Gamba op een stokje met mimolette kaas en Jalapeno doet ons meteen watertanden en onze smaakpapillen worden aangenaam geprikkeld. Vervolgens kiest de chef voor een Wijngaardslak met spek, mousseline van look en witte bonen, opnieuw een zeer smaakvol potje. Daarna een Taco met grijze garnalen, gerookte mozzarella en curry ziet er niet alleen bijzonder kleurig uit maar smaakt ook fantastisch. Gevolgd door een Meringue van braambes, chocolade, ganzenlever en een gel van braambes, het lijkt al bijna een dessert maar de smaken ondersteunen mekaar verrassend. Een Thaise soep met saffraan, mossel, spitskool, appel en een schuin van kokos en mossel zorgt voor een exotische toets die perfect in balans is. Tot slot een Kroket met risotto en iberico, prei en crème van zwarte look sluit de rij van aperitiefhapjes mooi af. Het talent van de chef is overduidelijk.

Voor het menu van 4 gangen is er keuze uit 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en worden 2 nagerechten geserveerd, het alternatief is alle gerechten: de 6-gangen menu. Als voorgerecht neem ik de Zeebaars met krab, begeleid door avocado, fregola sarda, komkommer en appel en een gazpacho van tzatziki. Een eigentijdse creatie boordevol frisse smaken met een uitstekend evenwicht tussen zuur en zout waardoor de zeebaars en krab een nieuwe dimensie krijgen waar ik wel meer van lust. Bij het voorgerecht kiezen we voor een glas witte wijn, de Sommelier stelt de “Jakobi” 2018 (9 euro/glas) uit Oostenrijk, Südsteiermark voor, een pure Sauvignon Blanc van domein Gross & Gross die zorgt voor een uitmuntende harmonie met het gerecht.

Als tussengerecht bedacht de chef een Sorbet van fruitpap. Qua smaak springt deze sorbet er zeker niet uit, zelfs de kleur is gepimpt, maar we merken wel dat het aan meerdere tafels herinneringen oproept en aanzet tot een nieuw gespreksonderwerp.

Eén van de signatuurgerechten voor de zomermaanden (en hopelijk ook daarna) is de Ravioli met gezouten kabeljauw en kreeft, tuinbonen, dooierzwam, tomaat, blanke boter en kaviaar. Een voltreffer zowel de presentatie als de smaakcombinaties zijn tot in de perfectie uitgevoerd.

Als hoofdgerecht kies ik de Filet pur uit Galicië met ganzenlever, zomertruffel, groene kruiden, bimi een brocolisoort, sjalot en bunyol, een soort van Spaanse donut. Het vlees is zeer sappig en mals met een goede quisson en een vleesjus boordevol smaken. Hierbij drinken we op aanraden van Sommelier Dieter Ryckebosch een Spaanse Rioja, de Finca de Los Locos 2016 met Tempranillo en Graciano van domein: Artuke (Arturo & Kike de Miguel Blanco). Opnieuw een voltreffer om van te genieten (59 euro/fles).

Als eerste dessert krijgen we een frisse samenstelling van abrikoos, miso, quinoa en een granité van passievrucht. De frisse en exotische smaken zijn goed gebalanceerd en de granité verhoogt het vakantiegehalte. Daarna volgt een surprise praline met chocolade, vanille en een kers, klassieke smaken in een modern jasje. Het laatste dessert is een creatie van framboos, yoghurt met dragon. Om eerlijk te zijn waren we wat sceptisch over het gebruik van dragon, dat smaakt ons des te beter bij een klassieke béarnaise saus, maar toegegeven, het was subtiel gedoseerd en dan ook een mooie afsluiter van het menu. Ook de kaasliefhebbers komen hier aan hun trekken, een prachtige kaaskar met een zeer uitgebreide keuze doet menige gasten kiezen voor kaas in plaats van dessert of als extra supplement. Bij de koffie wordt nog een andere kar voorgereden en kan elke gast een persoonlijke selectie maken uit diverse soorten Boule de Berlin, chocolade pralines of spek, wij passen voor deze laatste verwennerij maar zijn daarom niet minder tevreden. Proficiat aan het hele zaal- en keukenteam voor zowel bediening als gerechten op een zeer hoog niveau.

Onze score: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 60/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 25/30 - totaal: 85/100

Prijsindicatie (05-08-2019)

€ 45,00 niet op zon- en feestdagen lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 80,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 75,00 diner menu (aantal gangen: 4)
€ 120,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 110,00 à la carte

€ 38,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Huiswijn aanwezig
-->