Sea Grill

Wolvengracht 47

1000 Brussel

93 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Frédéric Murati - Yves Mattagne

Sluitingsdagen:

Zaterdagmiddag - zondag en feestdagen
02/212.08.00 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Patrick Van Gompel eet bij Sea Grill in Brussel

Het klinkt gek in een restaurant, maar: Lang leve de vis!

De majestueuze inkomhal van het Radisson Blu Royal Hotel Brussels in het centrum van Brussel leidt je meteen in de juiste feeststemming naar restaurant Sea Grill. Hier stap je niet binnen voor een bord varkenswangen.

Donkere muren met moderne kunst, zachte warme kleuren, gedempt licht, spots op de borden, de tafelmeester ontvangt met een hartelijke zakelijkheid. Personeel strak in een donker pak, wit hemd, verschillende stropdassen dit is stijlvol. Die ontvangst houdt meteen een belofte in. Een decor om een avond met een bijzondere geliefde helemaal alleen te zijn.

We kiezen voor het menu De Lekkernijen. Laat de vis maar komen. Eerst krijgen we een gin-tonic geserveerd en het gebeurt niet veel, de gin wordt aan tafel in je glas gegoten, de fles wordt getoond net zoals een fles wijn. Attent.

De amuses komen. Enkele. Hartig, voorbodes van wat komen gaat. Niet te veel, geen overbodige dingen. Heel lekker en bijzonder smakelijk. Laat het een les zijn voor elk restaurant: geen stoet van voorafhapjes, alle concentratie op de hoofdschotels graag.

We starten met een gerookte Riddervis. De smaak doet denken aan een forel. Maar in combinatie met zee-egel, erwten, lente-ui, munt en basilicum serveert chef Yves Mattagne een ogenschijnlijk eenvoudig voorgerecht maar onze smaakpapillen weten beter. Vooral omdat de riddervis licht overgoten is met olie geparfumeerd met houtskool. Heerlijk. Al mocht het iets gedurfder gekruid zijn.

Wijn

Mijn tafelgenoot kiest een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland: Cloudy Bay 2016. (€ 90,00). Ik vertrouw hem ook deze keer terecht blindelings. Kruisbessen, wat kiwi.

Dé verrassing is een voor je neus op kiezelsteen gebakken Koninklijke langoustine die je in een bord moet wippen met ganzenlever, eenden-consommé, Chinese sake en Chinese kool en black fungi, zwarte paddenstoelen. Afgewerkt met wakame, een bruinwier, goed voor de bloedzuivering. Een spectaculaire schotel met een weloverwogen combinatie van smaken. Het past allemaal perfect bij elkaar. Topgerecht.

Daarna volgt een fijne portie Griet met ratte aardappel (een kleine fijne Franse aardappelsoort), romanesco kokkels, oestermaki en een fijne hazelnootboter-mousseline. Een mooi gerecht maar misschien is de griet net iets te ver heen.

Topchef Yves Mattagne laat in elk geval zien dat je zonder problemen een hele vismenu kan serveren.

Show aan tafel

Ondertussen kijken we onze ogen uit bij bordpresentaties aan de andere tafels. Het perfecte personeel van Sea Grill zorgt voor mini-evenementen. Aan de ene tafel zien we een ober een grote varkensblaas doorprikken met daarin Tarbot met cognac, truffel, grijze garnalen, eekhoorntjesbrood (€ 90,00). Aan een andere tafel draait een ober aan een wiel van een Kreeftenpers voor een béarnaise met persjus bij een Bretoense blauwe kreeft en hart van kalfszwezerik (voor 2 personen, € 95,00 pp). Maar het personeel komt ook met ingehouden zwier een Zeebaars in zoutkorst voor je neus ontmantelen ( 75,00 pp).

En dat bereidingswerk aan tafel stellen we echt op prijs. Vaklui mogen hun bijna verloren gewaande stielkennis best wat meer laten zien. Restaurantbezoekers willen dingen beleven die ze nog nooit hebben gezien.

Het is ongebruikelijk om in een restaurant vlak voor het buitengaan even te applaudisseren maar we hadden het eigenlijk wel willen doen. Over het personeel o.l.v. de sublieme directeur de salle Fabrice D’Hulster: werkelijk af, geen enkele negatieve opmerking, integendeel. Over het eten: buitengewoon lekker, goede combinaties, sobere maar stijlvolle presentatie, wat gedurfdere kruiding heel af en toe misschien, maar alles bij elkaar: succulent. Dit restaurant zit in onze Top 3 van België.

Onze beoordeling: - smaakbeleving en presentatie gerechten: 64/70 - bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 29/30 - totaal: 93/100Prijsindicatie (29-08-2018)

€ 75,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 120,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 150,00 diner menu (aantal gangen: 4)
€ 225,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 177,00 à la carte

€ 55,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 55,00 min. prijs / fles rode wijn
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Hotel in de buurt
Huiswijn aanwezig
-->