La Villa Lorraine

Driesdellelaan 75

1000 Brussel

85 /100

Type keuken:

Trendy keuken

Chef:

Gary Kirchens

Sluitingsdagen:

Zondag - maandag
02/374.31.63 - EMAIL - WEBSITE

Beschrijving

Restaurant La Villa Lorraine, aan de rand van het Terkamerenbos in Ukkel, was het eerste restaurant dat in ons land een ster verwierf. In 1972, onder leiding van chef Camille Lurkin, werd het ook het eerste restaurant buiten Frankrijk dat 3 sterren kreeg. Naar verluidt ging toenmalig premier Gaston Eyskens daarvoor in Parijs wel een goed woordje doen.

Anno 2018. Het restaurant maakt al enkele jaren deel uit van het imperium van Serge Litvine.

Sinds 2014 is er opnieuw ‘rode’ erkenning, door toedoen van chef Alain Bianchin, die daarna werd opgevolgd door Maxime Colin. Sinds februari 2016 staat Luxemburger Gary Kirchens aan het hoofd van de keuken: een assertieve, hardwerkende en zeer talentvolle jonge chef met reeds veel maturiteit. Tegenover ons vorig bezoek van 12 maanden geleden heeft hij overduidelijk stappen vooruit gezet!

Het kader van La Villa Lorraine bevalt ons nog steeds. De binneninrichting van het restaurant is hout en donker paars. Op de tafels liggen geen klassieke witte tafellakens, wel paarse lederen matten. Het behang: paarse bloemen op een eiwitte achtergrond. Toch vrij subtiel allemaal, vooral warmte uitstralend. Op zomerdagen is er het ruime, aangename terras met de heerlijke geur van het Terkamerenbos.

Aperitieven doe je nostalgisch in een klassieke barsetting met toog en lederen fauteuils waarin je diep wegzakt. Rechtstreeks aan tafel kan natuurlijk ook.

Onze lentelunch wordt voorafgegaan door twee amuse-bouches. Eerst een carpaccio van kabeljauw, mooi op smaak gebracht door gember en citroen. Kortom een fris, zurig eerste hapje. Daarna een ravioli van shiitake die ons verder voorbereidt op groter werk. Deze ‘arbeid’ valt best mee. Wie houdt immers niet van topingrediënten als kreeft of langoustine?

Als tussengerechten opteren wij voor een klassieker: kikkerbillen, harmonieus begeleid door witte bonen en cresson. Onze tafelgenoot kiest voor een bord dat ongetwijfeld een signatuurgerecht zal worden: een in een groen omhulsel verpakt ei waarvan de dooier bij het aansnijden heerlijk uitloopt, ideaal aangevuld met een soldaatje van tomaat en garnalen, evenals stukjes beetgare asperge en een succulente beurre blanc.

Ook in de hoofdgerechten toont chef Gary zijn kunnen. Rosé gebakken duif wordt gecombineerd met zwarte olijven, polenta van gekonfijte citroen en tuinbonen. Aan de overkant krijgt rode mul het gezelschap van pijlinktvis, venkel en kumquats.

Desserten opgebouwd rond aardbei en koffie zijn waardige afsluiters van een voorwaar exquise maaltijd.

Als Gary op deze manier vooruitgang blijft boeken, bestaat de kans dat onze premier binnen enkele jaren opnieuw naar Parijs ‘moet’. Al zal dan het zaalpersoneel meer dan één tand moeten bijsteken. Als bezoeker heb je de indruk dat ieder van hen, weliswaar vriendelijk in de omgang, toch maar een beetje ‘zijn ding doet’. Er is volgens ons duidelijk nood aan een zaaldirecteur die met de nodige efficiëntie het goede verloop van de bediening verzorgt. Behoorlijk Nederlands spreken blijft ook een belangrijk werkpunt. Om te eindigen terug een positieve noot: de wijnkaart is ronduit indrukwekkend.

Prijsindicatie (16-05-2018)

€ 56,00 lunch menu (aantal gangen: 3)
€ 90,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)
€ 115,00 diner menu (aantal gangen: 4)
€ 175,00 diner menu (incl. wijnarrangement)

€ 115,00 à la carte

€ 45,00 min. prijs / fles witte wijn
€ 45,00 min. prijs / fles rode wijn
Restaurant heeft een terras
Rolstoel vriendelijk
Prijs Kwaliteit
Parking beschikbaar
Huiswijn aanwezig
-->