Bozar restaurant

Adres

Baron Hortastraat 3 , 1000 Brussel

Type keuken

Klassieke keuken

Chef

Karen Torosyan - Sous-chef Cassandre Ercolini - Gastvrouw Nani Lee Doehaerd - Maître d'hotel Vincent Sibourg - assistent Maître d'hotel Sander Van Puymbroek - Sommelier Laurine Chardel

11/11/2022

Prijsindicatie

€ 90,00 lunch menu (aantal gangen: 3)

€ 135,00 lunch menu (incl. wijnarrangement)

€ 175,00 dinner menu (aantal gangen: 5)

€ 260,00 dinner menu (incl. wijnarrangement)


€ 240,00 à la carte

€ 70,00 min. prijs / fles witte wijn

€ 70,00 min. prijs / fles rode wijn

Contacteer Bozar restaurant

www.bozarrestaurant.be
info@bozarrestaurant.be
02/503.00.00

Sluitingsdagen

Zaterdagmiddag - zondag - maandag - dinsdagmiddag

We sluiten het speciale horecajaar 2022 feestelijk af met één van de favorieten van Foodtaster!

Bijzonder vriendelijk en hartelijk werden we ontvangen en begeleid naar onze tafel. Het viel meteen op hoe aangenaam klantvriendelijk de hele zaalbrigade is. We werden door iedereen begroet. En zo voelen we ons al direct meer thuis en vooral gewaardeerd als gast.

Het restaurant bevindt zich in het museum Bozar in het Paleis voor Schone Kunsten in centrum van Brussel dat een prachtige uitstraling heeft als hommage aan Victor Horta. Het draagt een mooie art-nouveaustempel.

De vraag naar water en aperitief volgde al zeer snel. We kozen voor een glas champagne Bonnaire Brut Nature, Grand Cru – Blanc de blancs. Dit is een verfijnde en ziltige champagne voor deze karakteristieke cuvée van het huis. Hij laat het gejodeerde universum van zijn nobele oorsprong, Cramant, Chouilly en Oiry ontdekken. De eerste neus is openhartig en expressief, met tonen van geroosterde amandel en hazelnoot, gekonfijte peer, linde, verse druiven, groene appel, romig krijt en jodium, met wat hints van bieslook. Hij evolueert naar tonen van room, verse meringue, acaciahoning, witte perzik, limoen, zwarte bes, met accenten van pepermunt en nougat. Een smaakvol en aangenaam aperitief om onze maaltijd vooraf te gaan. We kozen het “Menu Horta” (155 euro).

We krijgen eerst een ultra dun krokant Armeens brood met rozemarijn (Lavache) aangeboden. Er volgen drie heerlijke amuses die onze smaakpapillen toch al stevig wakker maken. Een Soesje met Parmezaan en Pata Negra – Gepersileerde ham  met gerookte paling en mierikswortel – Kroket van grijze garnalen samen met een bisque van garnalen. De hand van chef Karen Torosyan wordt getoond en vooral geproefd en goed bevonden.

Daarna kregen we een briochebrood met bladerdeeg. Een schitterende uitvoering van brood in een kubusvorm met een fijn laagje bladerdeeg errond. En niet minder interessant, een 2de brood, namelijk een klassieke baguette met humus.

Chef Karen Torosyan is befaamd voor zijn bladerdeegbereidingen waarvan onder andere ​Pâté en croûte, waarvoor hij al in 2015 tot wereldkampioen is uitgeroepen. Hij weet ook deze Franse culinaire klassieker nieuw leven in te blazen met verfijnde technieken en creatieve bereidingen.

Als witte wijn nemen we een glas Ro-Rée Saint-Joseph 2020, een Franse wijn uit het Noordelijk Rhônegebied met de traditionele Marsanne en Rousanne druiven. Een volle en krachtige witte wijn met een volle gele kleur en rijke aroma’s van steenfruit en een lange, ronde afdronk, bovendien een subtiele toets van eik dankzij de vatrijping. Perfect voor bij de krabbereiding zo zal blijken.

Het 1e voorgerecht, Zeekrab met een gelei van zurkel, afgewerkt met zeekraal en Dauricus Kaspische kaviaar ziet er uit als een juweeltje. Leuke afwerking, het gelatineblaadje is zelfs versierd met eetbaar bladgoud. De chef toont hier direct zijn streven naar finesse en diepgang met een mooi visueel spektakel. We genieten van de heerlijke combinatie en de perfect afgekruide zeekrab.

Aangezien we vergaten door te geven dat mijn tafelgenoot een allergie heeft voor noten, onze oprechte verontschuldiging hiervoor, heeft de chef à la minute een andere bereiding voorzien voor mijn tafelgenoot waarvoor dank. Daardoor kregen we eerst de zeekrab voorgeschoteld en pas daarna de Pâté en croûte. Ik keek uiteraard uit naar de wereldbefaamde Pâté en croûte, de specialiteit van chef Karen Torosyan. Overheerlijke paté “ingepakt” in een ongelooflijke krokante croûte van bladerdeeg. We kunnen ons geen betere plaats bedenken in België om dit gerecht in de beste versie te eten.

Mijn tafelgenoot kreeg als notenvrij alternatief Zeebaars met eekhoorntjesbrood en kokkels marinières. Een perfecte garing van de vis, top gekruid en afgewerkt met een heerlijke jus.

Het 1e tussengerecht zijn Coquilles met groene kool, butternut afgewerkt met gefermenteerde melk en een olie van laurier. Het bord is wederom een pareltje voor het oog. En de smaak ook. De butternut is een absolute meerwaarde en de kruiding is super. De coquilles zijn opgevuld met een crème van groene kool en een farce van langoustines. De chef weet dit gerecht toch naar een hoger niveau te tillen en onze smaakpapillen worden daar echt gelukkig van, de verplaatsing naar Brussel centrum helemaal waard.

Als 2de tussengerecht zijn we toe aan de Gekonfijte selderij met miso, jus van algen en gedroogde eitjes van roodbaars (geraspt). Een super mooi bord en ook de harmonie van de ingrediënten laat niets aan het toeval over. Mooie laagjes van gekonfijte selder, afgewerkt met een overheerlijke en op punt afgekruide jus met algen. Geen vis, noch vlees en toch een topgerecht wat behoorlijk arbeidsintensief is in dit geval. De laagjes waarmee het kubusje is opgebouwd zijn zeer minutieus gevormd. Een echt kunstwerk van de hand van de chef. Hiermee wordt zijn creatieve en geraffineerde kookstijl extra in de verf gezet.

Bij het hoofdgerecht dronken we een glas rode wijn, Les Creisses 2020, een Pays d’Oc met een geweldige afdronk. 50% Syrah, 40% Grenache en 10% Cabernet-sauvignon druiven, een zeldzame elegantie in de neus en een voortreffelijke blend die dit tot een geweldige wijn maakt. Perfect bij de eend en aanbevolen op onze vraag door sommelier Laurine Chardel.

De Barbarie eend met een aardappeltaart en schorseneren, afgewerkt met een vleesjus met rozemarijn is wederom een evenwichtig samengesteld bord. Je ziet mooi de gelaagdheid van de aardappelen in de taart, dewelke bovenaan nog opgevuld werd met het vlees van de eendenbillen en dit alles in een fantastische croûte van bladerdeeg. Je raad het al, de signatuur van de chef. De eend mocht voor mij persoonlijk iets meer gebakken zijn, maar al bij al een aan te bevelen gerecht.

Een leuke kanttekening: Sander Van Puymbroeck en Romeo Kanon zijn toch wel de 2 mensen uit de zaalbrigade die eruit springen qua enthousiasme en professionaliteit.

Het assortiment kaas zag er zo aanlokkelijk uit dat ik me heb laten verleiden. De verschillende kazen werden mooi gepresenteerd en onder een cloche bewaard. Ik nam onder meer een Franse geitenkaas en een Belgische uit Luik, een interessante proeverij die ik me niet beklaag.

We zijn toe aan het sluitstuk van deze fantastische lunch. We krijgen nog wel een kleine surprise, een klein “voordessert” zeg maar: Clementines met een granité van dragon. Gewoonweg een voortreffelijke en onverwachte combinatie, lekker fris en voor ons al perfect om af te sluiten.

Het eigenlijke dessert, de Peer ‘Passe Crassane’ met chocolade en gember ziet er weer uit als een juweeltje op een bord. Heerlijke combinatie, luchtig en een afsluiter in crescendo van deze wandeling door de creativiteit, perfectie en precisie van chef Karen Torosyan.

Bij de thee worden we nog eens verwend: enkele mignardises, een Citroen tartelette, een Chocolade praline en een Gelatine van pompelmoes, hoog tijd voor een wandeling door onze hoofdstad.

Klimaat keuken!

Onze beoordeling: smaakbeleving en presentatie gerechten: 63/70 – bediening, klantvriendelijkheid, kader, hygiëne en wijnkaart: 27/30 – totaal: 90/100